Moni lammaspaimenviikosta haaveillut henkilö on saattanut tutustua Kuusamon kaakkoispuolella sijaitsevaan ja tarinoita pullollaan olevaan Närängän erämaatilaan. Historiaa ja vuosisatojen takaisia selviytymistarinoita tulviva tila sijaitsee vain kilometrien päässä Venäjän rajasta, keskellä erämaista Kuusamoa ja Koillismaata.
Närängän tilalla on eletty vuosisatojen ajan suorassa yhteydessä luonnon kanssa, luontaistalouden puitteissa. Luonto ja karut vuodenajat ovat määritelleet ensin metsälappalaisten ja myöhemmin uudisasukkaiden elämää suurvalta-ajasta eteenpäin. Ensimmäiset pysyvät asukkaat ovat asettuneet taloksi Närängänvaaralle 1700-luvun lopussa.
Tarinat luovat mielikuvaa elosta vaaran rinteillä Alatalon ja Ylätalon tilojen puolella, kahden perheen ruokakunnan voimin. Voin vain kuvitella elon karuutta ja kauneutta aikoja kohdanneen jylhän vaaran rinteillä, kaukana uuden ajan kaupungeista ja tieteen alkutaipaleista, aivan Venäjän rajan kyljessä.
Vuosi sitten syyskuussa 2018 vierailin ensimmäistä kertaa Närängän erämaatilalla Näränkävaaralla. Katselin silloin etäältä tuota Näränkää ympäröivää, mystisen kaunista ja laajaa suoaluetta. Heinäkuussa kuluvaa vuotta astelin vihdoin ensimmäistä kertaa Näränkävaaraa ympäröivän valtavan Hyöteikönsuon pitkospuille ja jatkoin tutustumistani tähän erämaiseen ja monimuotoiseen luontoon.
Mietin minkälaisissa olosuhteissa näissä läheisissä maastoissa ja suolla on ihminen kulkenut vuosisatoja ennen minun tutkailevia katseitani.
Hämmästelen miten uskomattoman rikas ja monimuotoinen Kuusamon luonto on. Näiden kotoisien seutujen uljaimpia piirteitä ovat jyrkät kanjonit, korkeat kalliot ja niitä vuosia uurtaneiden jokien lisäksi rehevä luonto. Erityisen paljon pidän kuitenkin juuri näistä valtavista erämaisista soista ja niitä ympäröivistä mäntymetsiköistä, joista helposti tunnistaa olevansa Koillismaalla.
Närängän Hyöteikönsuon pitkospuureitin alkupäässä ihmetyttää soita halkova kaunis ja harjumainen kangaskaistale. Kuivan mäntymetsikön halki kulkee polku, joka johdattaa minut pysäköintipaikalta soiseen hillametsikköön ja pienen mutkan kautta laajalle avautuvalle suolle, jota kauempana reunustaa syrjäinen Närängänvaara.
Keskellä suota seisoo korkeita ja ylväitä mäntyjä rykelmässä keitaana, suojellen pientä näköalatasannetta. Mietin miltä täällä mahtaa näyttää kevättulvien aikaan, jolloin suo muuttuu järveksi ja muuttolinnut parveilevat kosteikolla. Tänne on tultava tuolloin takaisin, mietin.
Jos suon laitamilta, puolesta välistä Hyöteikönsuon reittiä poikkeaa vanhalle ja heikkokuntoiselle pitkospuureitille (reittiä ei ole ylläpidetty vuosiin), voi metsittynyttä polkua pitkin kävellä Peurojärven laavulle asti.
Paluumatkalla laavulta kiinnittäessäni huomiota Suojärven ja Peurojärven yhdistävän Heinijoen heinikon halki kulkeviin syviin painaumiin, näen mielessäni erämaassa viihtyvät karhut, sudet ja ahmatkin. Onko joku kulkenut tästä ihan hiljattain?
Villieläimiä tällä alueella taatusti kulkee, silloin kun ihminen ei ole liian lähellä. Suljen silmäni ja näen, kuinka eläimet sulautuvat ajatuksissani yhdeksi osaksi edessäni olevaa maisemaa, jota minä pitkospuilta katselen.
Jos yöpyisin täällä ja avaisin silmäni suolla aikaisin auringonnousun aikaan, näkisinkö kuinka nuo luonnonkappaleet tulisivat metsän piiloistaan esiin?
Käyntimme aikana näen kauniin luonnon lisäksi kuitenkin vain kuivan Heinijoen mutalikossa uiskentelevia hauenpoikasia ja yöllä asettuessani telttaan kuulen kurkien huutelevan lähistöllä. Tuuli ulvoo kangasmetsän halki ja yli soiden.
Minä vedän makuupussini vetoketjun tiiviiksi suojaksi ympärilleni ja suljen silmäni kuunnellessani äänekkäästi humisevaa metsää. Tunnen vuosisatojen tarinoiden ympäröivän minut kun vajoan rauhalliseen uneen.
Näränkä
Nähtävyydet: Näränkävaara ja erämaatila, ikiaikaiset metsät, maisemapaikoilta laajalle ja Venäjän puolelle avautuvat maisemat, erämaiset ja laakeat suoalueet, rikas linnusto
Sijainti: Pohjois-Pohjanmaa, Kuusamo
Pinta-ala 137 km², Natura 2000 -alue 1998, vanhojen metsien suojeluohjelma 1996 (lähde: Metsähallituksen luontoon.fi -sivusto)
Lisätietoa Närängästä Metsähallituksen sivuilla: https://www.luontoon.fi/naranka
Tutustu myös Metsähallituksen lammaspaimenviikkoihin sekä myös Närängän erämaatilan lammaspaimentoimintaan:
https://www.luontoon.fi/vapaaehtoistoiminta/paimenviikot